20190123

Școala e ca oricare business

Școala ca și oricare afacere răspunde, ca și oricare organizație (formală sau non-formală), chiar familia e o organizație, la 5 (cinci) întrebări fundamentale.  


Aceste 5 întrebări au fost formulate de Peter F. Ducker părintele managmentului modern ( v. cartea ”Five Most Important Questions provides insightful guidance and stirring inspiration for today's leaders and entrepreneurs” Peter F. Ducker).

Prima întrebare, fundamentală, pentru oricare școală (formală, non-formală, informală) este ”Care este misiunea școlii”

Universitățile au de regulă, ca și o regulă formală, declarații de misiune preluate cu preponderență din cultura latină. Dar de aici și până la o declarație de misiune e cale foarte lungă. Ca și bună practică calea ar fi bine să fie cât mai scurtă. S-ar economisi multe resurse, prin definirea misiunii școlii, dar, mai important, s-ar produce rezultate concrete, măsurabile în ceea ce școlile livrează. Nu am mai repeta la nesfârșit placa de patefon care ciclează la infinit, cu precădere din anii 1970, faptul că școala este în criză și că așa nu se mai poate.


Adevărul este că nu școala este în criză ci cunoștințele de management sunt într-o priză nepotrivită și în loc să se producă lumină, cunoaștere, efectele sunt exact cele opuse cu cele așteptate și probabil visate într-un somn al rațiunii care pare că nu se sfârșeșete. Și vorbim totuși de școală. Vorbim din anii 1970 de o Criză majoră în educație.

Școala are nevoie, ca și oricare business, așa cum se argumentează și în acest discurs TED, de echilibru în explorare și în exploatare.



Și, deoarece am amintit familia ca și organizație, să nu uităm că azi, dar și mâine (în viitor), familia nu poate delega ”orbește” educația copilului școlii (formale sau non-formale), meditatorului.



Cea mai numeroasă organizație de pe planetă, familia, are o misiune și ea pe care familiile din trecut nu au avut-o nicicând. Această misiune se va putea conștientiza pe și prin acest blog TEDxBrasov.


Azi familia nu mai poate pasa pisica peste gard, în clasă și în curtea școlii sau în camera meditatorului, azi familia este fie responsabilă fie non-responsabilă în legătură cu viitorul copilului.

Aceste articole și filme TED și TEDx sunt realizate, dezvoltate,  cu gândul și spre folosul  generației Alpha.
Generația Alpha sunt copii născuți după 2010. 



(un art. de Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)