20190124

Cum educăm generația Alpha?



Generația Alpha sunt copiii născuți după 2010.
Așa cum susține istoricul și viitorologul Yuval Harari
nimeni nu știe cum va arăta lumea în 2050 cu excepția faptului că va fi o lume foarte diferită de lumea pe care o cunoaștem azi. 

***

Principala abilitate de ”construit”, de ”predat”, spune Yuval Harari , este inteligența emoțională, stabilitatea mentală pentru că principala nevoie va fi ca omul să se poată reinventa în mod repetat. 

Este prima dată în istorie, spune Harari, când nu știm ce abilități deosebite trebuie predate. Dar ceea ce știm, spune Harari, este că ei, cei din generația Alpha, vor trebui să se reinventeze. Și va fi o problemă deoarece de la o anumită vârstă este foarte greu să te reinventezi.

În rezumat ne punem întrebarea cum anume construim, cum edificăm, prin educație, stabilitatea mentală și inteligența emoțională. 
Primul gând, primul răspuns, este printr-un sport de preferință printr-un sport de echipă. 


Dar ca și părinți cu copii Alpha avem nevoie de o viziune mai mare decât o simplă viziune, punctuală (sport și gata!), care s-ar putea să fie o viziune de vizuină, înșelătoare. 

Pe o pistă falsă copilul Alpha nu are de ce să meargă deoarece la capătul drumului nu va găsi nimic. 


Sigur că ceea ce spune Harari are un anumit temei, bază, cu atât mai mult cu cât el este un tip prudent și spune că nu știm cum va arăta viitorul. Deci baza educației este un nisip mișcător. 


Și totuși cine anume îi ”școlarizează” pe părinții copiilor Alpha? Pentru că școala, indifertent care, îi va pregăti pe acești copii, în mare măsură, în direcția opusă viitorului.

Răspunsul la această întrebare o să-l descoperim împreună de pe și prin blogul TEDxBrasov.
(un art. de Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)