20181222

Ce învață noile generații....unii de la alții?


Sigur cunoașteți cartea lui Mark Twain: ”Un yankeu la curtea regelui Arthur„.
Un yankeu ce lucrează la o fabrică de arme călătorește involuntar în timp din secolul 18 până în secolul 6, ajungând la curtea regelui Arthur. Yankeul este luat prizonier iar comunitatea  decide că va fi ars pe rug. Totuși yankeul reușește să se salveze, pretinzând că are puteri magice și poate să facă să dispară soarele. În cele din urmă yankeul este nevoit să-și demonstreze puterile. Soarele dispare (ca urmare a unei eclipse) și astfel yankeul ajunge cel mai mare sfetnic al regelui Arthur.

Problema este că azi, de la o generația la alta, diferențele sunt la fel de interesante ca cele descrise de Mark Twain. Părinții, educatorii și angajatorii au nevoie urgentă de a înțelege generațiile în creștere a adolescenților și a adulților tineri.

Tendința, azi, este că fiecare generație învață una de la alta. Principiul antic, cine nu are bătrâni să-și cumpere, e biunivoc.
Prin urmare atenție, părinții, educatorii și angajatorii,  că până și vechile cugetări curg acum și în amonte nu numai în aval. Acest principiu biunivoc, azi, chiar funcționează! Chip Conely, ne explică! Nu știm însă mânie...oare va funcționa?!.....
Oricum azi principiul: ”Cine nu are tineri să-și cumpere”, se aplică.
                                        (un articol din ciclul ”TED: Universitatea secolului 21?„  de Tibi Ruczui, curator TEDxBrasov)