20190202

Sfaturi pentru educatori de la Elon Musk

După ce Bill Gates a văzut proiectul Khan Academy a spus în mod public la o conferință TED, plin de entuziasm: ”aici este viitorul în educație”

În interviul de mai jos Elon Musk spune, în esență, același lucru: ”În adevăr pare că aici faceți o muncă foarte bună”.


Este foarte interesant de urmărit acest interviu, din finalul articolului, deoarece atât fondatorul de la Khan Academy cât și Elon Musk sunt foarte interesați de educație. 

Să nu uităm că că atât Salman Khan cât și Elon Musk au propriile școli 
Singura deosebire dintre cele două școli este că școala lui Khan este o școală la vedere, este un bun public, pe când școala lui Musk este ca o cetate unde nu intră nici musca (scuze, nu am găsit altă rimă pentru că am o memorie auditivă dezvoltată).

Ce este educația
La bază, spune Elon Musk în interviu, educația reprezintă date și algoritmi care se ”descarcă” în creier. Toată problema, susține Musk, este că acest proces de descărcare (downloadare), pe sistemul tradițional de educație decurge într-un mod foarte prost. Nu ar trebui să fie atât de prost.

Soluția lui Musk
Să nu uităm că Musk și-a retras cei 5 copii de la una din cele mai bune școli private din America. Și, cum am mai arătat într-un articol, Musk a pus bazele unei noi școli (Ad Astra).


Gamificarea este o soluție?
Sigur Academia Khan pare în ochii lui Musk o școală mai bună decît cele tocmai amintite și care sunt foarte prost concepute. 

Musk laudă gamificarea educației care în ochii multora pare chiar că aduce revoluția în școală. Dar gamificarea nu aduce decît un mic divertisment în muzeul prăfuit unde, în școlile bune și nu numai acolo, se face predarea unor cunoștințe de ultimă oră de către profesori care nu numai că sunt și ei plini de praf, dar mai rău, dar sunt ”praf” deoarece și-au pierdut și entuziasmul. 

Înlocuirea profesorilor cu roboți?
Îmi aduc aminte, în acest context de praf terestru (nu stelar), de Sir Arthur Clarke, care spunea (anticipa) la modul critic că dacă un profesor poate fi înlocuit cu un robot atunci acel profesor să fie chiar înlocuit.

Ce mai spune Musk?
Sunt și alte opinii, destul de dure dar profund realiste, pe care Musk le împărtășește unuia dintre cei care chiar a revoluționat educația. Remarcabil este că  
Salman Khan caută și prin acest dialog să afle mai multe despre educație de la Elon Musk și să-și aducă contribuția și pe această cale la construirea unui sistem pentru transferul cunoașterii mult mai bun decât cel actual și care este, să recunoaștem, pentru noi în România revoluționar. 

O să mergem la cules de castraveți la bulgari?
Chiar dacă bulgarii traduc filmele de la Academia Khan iar noi în România nu le traducem nu trebuie să disperăm că în viitorul apropiat va fi așa de rău. Bulgaria este aproape și chiar dacă ei nu au căpșuni de cules ca cei din Spania au în schimb castraveți buni de cules și buni de murat. 

Soluția lui Musk: Să iei taurul de coarne
Personal cred însă că dacă guvenul nu ia prea în serios educația atunci este ok dar atunci este obligația ONG-urile să facă educație la modul inovativ spre beneficiul generaței care vine după noi și care în mod cert poate să cucerească lumea și nu să învețe ce este acela un castravete.

(un art. de Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)