20181204

Educația copilului înainte și după Avatar


În aparență trăim pe o singură planetă. Și asta, așa cum știm, e sferică. 

Dar aparențele însală la fel de mult și azi ca și ieri. 

Ieri, de exemplu, se credea că pământul este plat. 
Azi se crede că trăim pe o singură planetă.

În realitate în mod sigur trăim simultan pe cel puțin  două planete. 
E vorba de Biosferă și Tehnosferă.  

Dar cum a apărut pe firmamentul nostru Tehnosfera?
Iată un punct de vedere:

„Tehnologia e un dar de la Dumnezeu. După darul vieții e probabil cel mai mare din darurile lui Dumnezeu. E mama civilizațiilor, a artelor și a științelor.” Freeman Dyson.

Aristotel a spus că omul nu s-a mai putut abține și și-a dorit, în consecință, foarte mult să imite natura. 

Și așa în timp, prin evoluție, prin acest ADN al curiozității umane, numit de Aristotel  „techne ”,  omul a creat Tehnosfera. 

Ultima treaptă în această nouă teorie evoluționistă, pe care nici Darwin nu a anticipat-o, este după Internet, realitatea virtuală.  

În concluzie trăim într-o lume hibridă, între Biosferă și Tehnosferă. Sigur că avem în față multe provocări spre a nu repeta scenariul de pe Titanic la scară planetară. Avem datoria, după filmul Avatar,  de a nu exporta pe alte planete stilul nostru prădalnic. 
Oare o să ne putem abține? 

Totul depinde de educație.

Și educația care nu are ca și obiectiv promovarea echilibrului între Biosferă și Tehnosferă se poate numi cum doriți dumneavoastră dar numai educație nu se poate numi.

Dar care să fie rezultatele cheie care să ne conducă spre obiectivul armonios, de echilibru între Biosferă și Tehnosferă? 
O întrebare bine pusă valorează aproape ca și un răspuns. Și această întrebare  chiar stârnește curiozitatea mai ales a acelui tip uman care nu se mulțumește doar cu teoria. Acest tip uman este întreprinzătorul.  Poate să fie și mama educată sau mai puțin educată.
Și ca și exemplu pentru un asemenea om, întreprinzător, este James Cameron.
                                               (un articol din ciclul ”TED: Universitatea secolului 21?„  de Tibi Ruczui, curator TEDxBrasov)



PS 
June Cohen, angajatul nr. 5 la TED, a lansat discuțiile TED pe Internet și a condus operațiunile media ale organizației pentru a deveni una dintre cele mai recunoscute branduri de conținut din lume. June în cadrul unei expuneri, la un summit guvernamental din SUA, a făcut o prezentare cu următorul titlu: ”TED: Universitatea secolului 21?„ Și prin câteva articole, pornind de la filme TED și TEDx ne propunem să vedem despre ce este vorba.