20190220

O educație prea bună. Și prea ca de la țară.


Care e marele joc pe tabla de șah globală?
Garry Kasparov este considerat de mulți ca fiind cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor. Acum s-a angajat într-un joc cu mize mult mai mari: păstrarea democrației. 

Kasparov a devenit un jucator important în acel mare joc de libertate versus tiranie în care globul este consiliul.
Care e rolul educatorilor?
În acest joc global de-a libertatea și tirania educatorii au o anume responsabilitate. Pot ei educatorii, profesorii, părinții oare să găsească acele răspunsuri abile care să ne conducă pe noi ca și societate pe calea  libertății? În final contează ce fel de educație facem. 

De ce se mai fac campionate de șah? De ce se mai face educație?
Și apropo de șah. Se naște întrebarea de ce se mai fac campionante de șah atunci când se știe chiar de la Kasparov  că mașina câștigă și nu omul. Ce garanții avem că jucătorul uman nu e ”consiliat” pe fiecare mutare de un cip, de o mașină?
Să extrapolăm. Ce sens are pregătirea academică când mașina învinge creierul uman? 


Probabil că e nevoie să reinventăm educația
Kasparov are aici o sugestie în sensul să te aliezi cu mașina. Dar dacă vii de la țară cu care mașină să te aliezi? Te aliezi  cu vaca că ea e mai aproape. Dar atunci, în acest caz, o să stai multă vreme la coada vacii. E frumos și așa. Și cam asta se întâmlă. E mai romantic așa și vorba reclamei consumeriste  e prea bine și așa pentru că e prea de la țară. 

Haideți totuși să reinventăm educația 
Și asta nu ține de romantism, ține de pragmatism. Și pragmatismul ține de cât de bun ești la matematică deoarece musai să faci totuși anumite calcule pe care se pare că acum nu le faci. Clar că nu le faci. Și da e nevoie (dacă matematica nu e atât de agreabilă) și de șah. Mai bine să joci cu o strategie fie ea și greșită. Rău e să nu ai o strategie și să fii la coada vacii. Dar e bine și e acolo. Dar am mai spus asta. Să mergem la film acum la TED. Să evadăm în virtual în mintea celui mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor. E mult mai bine acolo decât la.....
(un art. inspirat de dr. prof. Manuela Prajea 
și redactat de Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)