20181212

Noua mantră în educație: Învăţare, Dezvăţare, Reînvăţare

Mulți încă mai cred că fericirea începe acolo unde se termină școala. Ai făcut o școală bună. Poate chiar ai făcut cea mai bună școală.  Ai o diplomă ce e recunoscută oriunde în lume.  Ușile și porțile ți se deschid în mod automat.  
Dar la fel de repede acele porți și uși se topesc în crezuetul revoluței tehnologice. Chiar fondatorul Amazon  a spus că organizațiile mari supraviețuiesc 30 de ani. „Amazon va intra în faliment.” spune Jeff Bezos,  fondatorul Amazon. 
Morala? 
În secolul 21 școala nu se termină niciodată ci abia atunci începe, în cazul fericit, cu dezvățarea. Ca să vedem cum e cu această dezvățare care  e împletită cu  reînvățarea să ne imaginăm că ne dezvățăm de condusul mașinii. Acest dezvăț e aproape la fel de ”interesant” ca atunci când pentru prima dată ieșim cu instructorul pe stradă în plin trafic.  
Acum e momentul să uiți ce ai învățat la școala auto. 
Ai 90 km/h, și ești într-o mașină care se autopilotează. E destul de înfricoșător să-ți iei mâinile de pe volan. Dar ai lângă tine un nou instructor care-ți spune ”apăsat” să-ți iei mânile de pe volan. Prin urmare trebuie să uiți ceea ce ai învățat și, pas cu pas, să reînveți să conduci.
Noua mantră în educație: ”Învăţare, Dezvăţare, Reînvăţare„ 
Noua mantră ne duce, din nou, așa cum am văzut la Școala secretă a lui Elon Musk, la ideea de homeschooling.
Informațiile se schimbă mult prea repede și ideea aici este să te adaptezi, la timp, în timp real, la realitățile din jur și să nu te duci, împreună cu copilul sau copiii tăi, cu turma la vale, mergând pe cărările unui sistem formal sau non-formal, bătătorit, rudimentar. 

Ideea cu aceste postări este ca părinții, prin aceste articole, să-și formeze un orizont nou despre educație și să acționeze cât mai realist cu putință atunci când transferă educația copilului pe mâni străine sau atunci când, cu curaj, ei preiau această sarcină. Pentru mame în special această nouă sarcină, a doua, e mult mai împlinitoare sarcină decât prima.
Dar despre această sarcină după sarcină, despre a doua sarcină, despre homeschooling, vorbim foarte repede, în articolul următor.

                                           (un articol din ciclul ”TED: Universitatea secolului 21?„  de Tibi Ruczui, curator TEDxBrasov)


PS 
June Cohen, angajatul nr. 5 la TED, a lansat discuțiile TED pe Internet și a condus operațiunile media ale organizației pentru a deveni una dintre cele mai recunoscute branduri de conținut din lume. June în cadrul unei expuneri, la un summit guvernamental din SUA, a făcut o prezentare cu următorul titlu: ”TED: Universitatea secolului 21?„ Și prin câteva articole, pornind de la filme TED și TEDx ne propunem să vedem despre ce este vorba.