20190531

Care este povestea în care crede comunitatea de la TED?

Cum a reușit comunitatea TEDx să depășească pe YouTube 18 milioane de membri? 

E clar că o comunitate nu poate fi clădită pe un teren alunecos și mlăștinos nici atât. 
Este nevoie de un teren solid și o cultură acolo. 
Strategiile și tacticile pentru dezvoltarea comunității ajută cât ajută și o lumânare la capul decedatului. Îl luminează pe decedat dar sigur nu-l și deșteaptă. Rezultatul va fi nul adică o să avem o comunitate care din start, din naștere, se va descompune prematur. În caz ceva mai bun comunitatea nu va atinge maturitatea. 
Altfel spus ciclul de viață ”comunitar” va crește doar până la un punct după care survine declinul. 

Explicația? 
Poate că nu valorile acelea ”fundamentale”, ”mature”, postate pe web muncitorește, cu mândrie proletară, contează. Și poate că nu contează nici ideologia. Contează intensitatea cu care comunitatea crede în acele valori și care de regulă sunt exprimate și întreținute prin tot felul de povești. 

Și am ajuns la cuvântul magic Poveste. 
Povestea e un cuvânt magic la TED.

Care este povestea în care crede comunitatea de la TED? 

Este povestea democratizării. 

TED în urmă cu X ani, cu 10 adică, a adoptat un model de dezvoltare practicat cu succes în industria software-ului. 
Acest model descentralizat poartă numele generic de ”open source”. 
Așa a apărut în 2009 conceptul de lucru TEDx. Așa că în prezent se organizează în fiecare an în mai mult de 100 de țări peste 3.500 de evenimente TEDx. Deci, făcând un mic calcul în fiecare zi se derulează la nivel global peste 9 evenimente TEDx.

Pe acest model de ”open source” funcționează și Wikipedia. 
Bitcoin-ul se dezvoltă tot pe acest model. 
Linux la fel. 
Exemplele sunt multe. Domeniile unde această filosofie lucrează sunt diverse și demne de analizat de oricare comunitate, popor, națiune, care dorește progres. 

Sunt cărți, studii, cercetări pe acest subiect. 
Avem așadar o întreagă literatură, o întreagă cultură la dispoziție, în care cuvintele cheie sunt: egalitarismul, meritocrația, autoorganizarea

Și aceste 3 chei, egalitarismul, meritocrația, autoorganizarea stau la baza comunității TEDx care, în prezent, pe YouTube, după 10 ani de muncă deșteaptă (foarte deșteaptă chiar) are peste 18.000.000 abonați

Despre cum și mai ales la ce nivel operăm în cadrul comunității TEDxBrasov, locale, cu aceste 3 chei egalitarismul, meritocrația, autoorganizarea, vă invităm să citiți în detaliu în postările din fiecare săptămână (vineri de la ora 20,00). 

Și a propos de meritocrație, în sens mai larg de cultura ”open source”, vă invit să urmărim, peste o lună (o să anunțăm data săptămâna următoare), un film tematic TED din anul 2005 (mai vechi dar e edificator) și să-l și dezbatem în mod offline în cadrul clubului ”The TEDxBrasov Network”.