20190214

Elisa Guerra Cruz: Tehnologia poate înlocui profesorii?

În zilele noastre, se vorbește și se scrie foarte mult (cam prea mult) despre implicațiile celei de-a patra revoluții industriale asupra civilizaței materiale, asupra bunurilor, serviciilor și afacerilor. 

Efectele sociale sunt însă la fel de importante și chiar pot fi și mai importante. 

Unul din aceste efecte este o efervescență a inovării și a spiritului întreprinzător în domeniul tradițional conservator al educației. 

Și se observă, practic cu ochiul liber, cum profesorii non-conformiști, a-tipici, sunt împinși în față, încurajați, de noii ”industriași”. 

Revoluția 
HIGH TECH.
  1. Khan Academy
  2. Code.org
  3. The Great Courses from The Teaching Company,
  4. Big History
Din fericire pentru noi noii ”industriași” (avem mulți industriași și în această a 4-a revoluție industrială!) îi promovează și pe acei profesori care recunosc și cunosc foarte bine impactul HIGH TECH dar îndrăznesc și reușesc să impună în prim plan și componenta de HIGH TOUCH. 

În final globalizarea va înseamna echilbru între cele două componente HIGH TECH și HIGH TOUCH. Pe moment e care pe care ca să avem o exprimare conformă cu realitatea înconjurătoare.

Și e chiar interesant să observi distribuția HIGH TECH și HIGH TOUCH pe cele două Americi. 
În nord clar avem o revoluție HIGH TECH iar în sud avem o revoluție HIGH TOUCH. 

Revoluția HIGH TOUCH
Profesoara Elisa Guerra Cruz, din Mexic, pare să conducă revoluția HIGH TOUCH. Ea spune destul de elocvent în Teaching in the Fourth Industrial Revolution că adevăratul succes educațional constă într-un sistem care satisface nevoile individului, cu sau fără utilizarea tehnologiei

În final
Dar înainte de a vă invita să  urmăriți  pledoaria profesoarei Elisa Guerra Cruz, prin filmul de pe  TEDx de mai jos, trebuie să spunem încă ceva. 
Elisa Guerra Cruz nu a dorit să fie profesoară ci poetă.
Dar având doi copii și dorind un viitor cât mai bun cu putință în primul rând pentru ei a ajuns la o nouă perspectivă asupra educației pe care chiar merită să o cunoaștem și să o urmăm. Asta cu urmarea doar în cazul în care nu dorim și noi să inovăm ceva remarcabil. Numai să nu uităm că unele lucurui nu se schimbă, rămân acolo în inima omului.
(un art. inspirat de prof. dr. Manuela Prajea și 
scris de Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov )