20190606

Creierul din spatele Linux

Chris Anderson, curatorul de la TED,
îl provoacă pe Linus Torvalds,
creatorul imperiului tehnologic LINUX, 
să explice (v. TED Talk-ul de mai jos)
cum a ajuns să înțeleagă ce înseamnă ”open source”.

Este util să urmărim acest TED Talk deoarece ca atare conceptul ”open source”, așa cum ați putut citi aici (săptămâna trecută), este ca o ușă deschisă spre o nouă realitate care este incompatibilă cu economia de piață liberă și este o provocare pentru proprietatea intelectuală tradițională.

Această dimensiune este total contra-intuitivă pentru mintea umană și o să sesizați acest element urmărind dialogul 
Anderson-Torvalds postat mai jos. 

În mod cert rezultatele finale, obținute de Anderson la 
TED și Torvalds la LINUX, impresionează în primul rând.
Cei mai mulți, cca. 98% sunt impresionați (emoțional, ”reptilian”), ca la fotbal, de scor, de succes.
Sunt puțini oameni însă, cca. 2% (”early adopters”), care sunt impresionați în special de acel ADN, adică de acel concept de ”open source”, care produce (pe baza unei ”rețete” unice, de regulă codificate) rezultate remarcabile. 


Odată ce înțelegi filosofia ”open source”, îți poți explica cum se amplifică exponențial fenomenele cu caracter progresist și cum lumea se poate schimba la nivel concret (nu de povești) în bine.

Adițional dacă doriți să știți mai mult despre 
”open source” urmăriți de aici povestea LINUX.

Poți înțelege azi, spre exemplu, de ce și mai ales cum omenirea face azi tranziția în mod rapid de la automobilul cu motor termic la automobilul electric. 


Și în acest caz (TESLA) ca și la LINUX sau TED există în spate un creier de tip ”early adopters” care adoptă și se adapteză, practic din mers, la conceptul de ”open source”.

În data de 12 iunie 2014 când Elon Musk aderă la spiritul mișcării ”open source”, ridică monopolul de pe licențele care stau la baza automobilelor TESLA și asistăm la un  punct de inflexiune, cotitură, la nivel planetar. Putem să spunem, fără să greșim, că pe 12 iunie 2014 omenirea a trecut, în transportul rutier,  într-o nouă dimensiune.

Începând cu data sus amintită practic oricine din industria automotive poate să folosească liber brevetele TESLA. Și astfel mărcile de automobile Jaguar, BMW, Nissan, MercedesAudi, Volkswagen, Renault, Peugeut, etc. au și trecut masiv la conceptul de mașină electrică și fac în prezent mașini electrice excepționale și chiar mai bune decât face chiar TESLA. Dar această concurență nu-l deranjează pe Elon Musk deoarece miza e salvarea planetei. 

Sigur sunt multe de povestit despre acest subiect transformator de ”open source”. Și Henri Ford, la vremea lui, a adoptat acest ADN de ”open source”. Și a realizat o transformare uriașă. A democratizat automobilul. Să nu uităm că și TED e în povestea democratizării (v. art. aici).

Important și pentru noi, în comunitatea TED, este să înțelegem cum funcționează creierul din spatele LINUX, creierul din spatele TED sau TESLA și să observăm apoi lista de pași care duce la un rezultat definitiv. 


Teoria ca teorie ...dar modul în care obținem rezultatele ne interesează.

În fond, așa cum spune la TED (min. 19:32) creierul din spatele telefoanelor Android, Linus Torvalds: ”codul ori merge ori nu însemnând că e mai puțin loc pentru diferende”.

În concluzie
E timpul pentru filmul TED. Să ne pregătim de notițe. Ne așteaptă idei multe și tare bune.
Pune început bun faptelor tale. Asta e și ideea acestei postări.

(tr)