20190204

Ce se mai întâmplă nou în materie de educație


Manuela Prajea
O excepțională profesoară de matematică, nominalizată la ”Premiul Nobel pentru Educație”, Manuela Prajea, susține îndeaproape proiectul educațional Școala ALPHA” inițiat de fanii TED și susținut prin articole pe TEDxBrasov Blog.

Profesoara din Statele Unite ale Americii apreciază materialele publicate pe Blog ca fiind interesante deoarece lumea nu are acces la informație structurată și la ce se mai întâmplă nou în materie de educație.” 
Mulțumim Manuela pentru susținere și pentru cărțile recomandate, apreciate în rândul dascălilor din Statele Unite ale Americii. 
Cărți recomandate de Manuela Prajea:
  1. Hacking Education: 10 Quick Fixes for Every School, autori: Mark Barnes, Jennifer Gonzalez 
  2. Teach Like a Champion, Autor, Doug Lemov
Cum structurăm informația?
În primul rând, 
susține Sir Ken Robinson, structurarea se face după obiective (economice, culturale).

Cu toții știm că educația are un obiectiv economic puternic 
Cu acest obiectiv, realist, în minte, vizionarii își proiectează viziuni de ”vizuină” (adică viziuni diferite despre nivele de realitate diferite). 


Despre e vorba aici cu aceste viziuni de vizuină? 
Este vorba despre o metodologie nouă de cunoaștere, transdisciplinariatea (TD), elaborată de matematicianul Basarab Nicolescu, cu care ne putem orienta atunci când avem un obiectiv definit dar avem în față viziuni diferite și riscăm să nu mai înțelegem pe ce cale să o apucăm. 

Studiu de caz
Există riscul, fără metodologia TD, ca educatorul să fie prins în păienjenișul vizionarilor. 
Un bun exemplu, în fapt studiu de caz, este dialogul dintre fondatorul Khan Academy si fondatorul TESLA. 
Ei au un obectiv comun cu privire la educație. Dar dacă vezi tensiunea din dialogul lor îți dai seama că viziunile sunt radical diferite. Ori ca să rezolvi tensiunea cognitivă de aici ai nevoie de un instrument nou de cunoaștere. Acest instrument este transdisciplinaritatea. Un cuvânt destul de complicat de asta l-am și prescurtat prin acronimul TD.

Cum are loc saltul cognitiv în educație
Să revenim la doamna profesoară 
Manuela Prajea. Noi, într-adevăr structurăm informația cu privire la educație, respectând și întelegând standardele actuale existente din educație chiar dacă ele sunt elaborate în sec. 18, 19 sau 20 și venind cu o viziune holistică, care paradoxal, vine din viziunea atomistică de cunoaștere a lumii. 

Noi, fiecare în parte,  chiar putem să aducem, zi de zi, ceva nou în educație. 
La un moment dat aceste noutăți depășesc un prag critic și avem un salt în modul în care abordăm educația.
(un art. de Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)