20181003

Ce Cauză socială promovează TEDxBrasov?


Am fost rugați de un sponsor de la TEDxBrasov  să vorbim despre cauza socială pe care o promovăm.

Mulțumim în mod deosebit pentru acest interes.

Și iată vorbim aici, în premieră, despre un proiect educațional care are la bază genialitatea fiecărui nou-născut.

Această genialitate se pierde, din păcate, destul de repede, din două cauze majore: nepăsarea și ignoranța adulților.

Cu destule și mari stăruințe genialitatea poate fi adusă înapoi așa cum va arăta la TEDxBrasov 2018 cercetătoarea și mama a doi copii Simona Bișboacă (în imagine). 
Dar aceste cazuri de revenire la normalitate sunt extrem de rare.

Statistic vorbind sub 1% din oameni își redescoperă genialitatea la vârsta adultă. 

Ne place să divagăm la nivel conceptual și să spunem că Newton, Pascal, Einstein etc. au fost niște genii. Dar această semantică utilizată prin scriere, prin vorbire dezvăluie doar o pură ignoranță și o credulitate nemărginită în sistemele educaționale conSacrate fie ele formale sau non-formale.

Și cum problemele educației nu pot fi rezolvate la nivelul la care acestea au apărut e nevoie de o nouă paradigmă. 

Interesant si deosebit de atractiv este că aceste conferințe TED și TEDx pun toate acele elemente pe masă cu care se poate face un salt uriaș  în modul în care se abordează educația în sec. XXI. Discursurile ținute de Sir KenRobinson, Sugata Mitra, Salman Khan, Bill Gates au idei de-a dreptul strălucite  despre educație. 
Ce facem cu ele? 
Păi noi chiar nimic. Dar să fim relaxați. Așa cum povestește la TED chiar Bill Gates nici guvernul american nu are o anume apăsare pe conștiință cu privire la propriul viitor. Și asta în condițiile în care polii de putere se mișcă la lumina zilei. 
MORALA
Și se face că marile schimbări vin de la cei mici. Și noi credem că așa și este. Noi credem că putem  aduce o reală contribuție în a sincroniza educația cu nevoile din sec. 21. Și vă așteptăm la TEDxBrasov să ne cunoaștem și să trecem apoi la treabă.

2 comentarii: