20170515

TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.9; 13 Mai 2017Începe cu de ce-ul tău

                                               Tibi Ruczui

Într-o lume aflată într-o transformare rapidă, în special datorită progresului tehnologic, noi oamenii avem o problemă de adaptare. Dacă în domeniul biosferei adaptarea umană, supravieţuirea la mediu, a durat milioane şi milioane de ani în noul mediu creat, în domeniul tehnosferei, adaptarea umană este o adevărată provocare pentru individ, pentru familie, pentru naţiune, pentru marile comunităţi. Noi practic nu mai avem milioane de ani la dispoziţie să ne adaptăm la noul mediu. Acum suntem la răspântie de drumuri. 
Se vorbeşte de o criză a mediului, a educaţiei, etc. Se spune că în următorii 10 ani roboţii o să ocupe din ce în ce mai multe locuri de muncă. Se spune apoi că inteligenţa artificială provoacă o teamă justificată. În legătură cu inteligenţa artificială se fac tot felul de supoziţii. Pe mâna cui intră această nouă inteligenţă care readuce pe scenă, în varianta modernă, mitul supraomului?  "Am venit să vă vestesc Supraomul. Omul este ceva ce trebuie depăşit"?! spunea Nitezsche  în Aşa grăit-a Zarathustra.  

O nouă tentativă de “a civiliza” lumea?
Este posibil să asistăm în viitorul apropiat la o nouă tentativă de “a civiliza” lumea prin puterea focului, a armelor şi prin puterea colosală de a manipula marile mase de oameni ca pe nişte mari turme de oi? În lumea de azi totul este posibil. Şi atunci soluţia pentru noi este să ieşim din acel model de mentalitate de Matrix care nivelează conştiinta umană după un algoritm artificial creat. 

O gândire organică
Avem nevoie de o gândire organică. Începe cu de ce-ul tău, tema evenimentului TEDxBrasov din acest an, este o invitaţie şi, în egală măsură, o provocare, de a ne adapta dupa modelul dezvoltării organice. De această dată, neavând prea mult timp la dispoziţie, adaptarea trebuie să fie conştientă dar şi mult mai rapidă. Şi cum spunea Ghandi această conştientizare şi impicit schimbarea pe care o aşteptăm începe cu noi. 

Tema aleasă START WITH WHY
TEDxBrasov, prin tema aleasă START WITH WHY,  vă aduce în atenţie, în doar 3 ore, subiecte la care chiar merită să reflectăm dacă dorim să nu fim purtaţi prin lume precum o frunză în vânt. Mai bine să ne asigurăm că avem rădăcini solide. Şi dacă avem asemenea rădăcini stabile putem să abordăm şi tema educaţiei copiilor noştri în manieră eficientă. 

Să oferim copiilor alternative
Nu ne putem permite să nu oferim copiilor alternative. Şi sunt foarte puţini părinţi, din păcate, care oferă o nouă direcţie copilului. Cei mai mulţi deleagă această responsabilitate. Şi cum putem totuşi să începem să ne asumăm un rol din ce în ce mai mare? Rămâne să-l ascultăm pe antropolgul Gabriel Bălănescu care ne va arăta cum putem să folosim tehnologia modernă la care avem acces, la telefonul inteligent, în aşa mod încât să surprindem prin fotografiere lumina copilului. Iată că telefonul mobil, considerat de mulţi ca o ameninţare, se dovedeşte a fi un aliat în educaţie. 

Tot despre educaţie
Tot despre adaptare şi tot despre educaţie ne va vorbi şi profesoara de nataţie Raluca Steblea care ne propune o şcoală pentru supravieţuire. Această şcoală pregăteşte elevi care ştiu să se adapteze la orice schimbare fără stres, în mod eficient.

În cadrul unei multinaţionale

Dar ce se întâmplă atunci când lucrăm în cadrul unei multinaţionale şi schimbările vin valuri valuri, presiunea de lucru creşte constant de la o zi la alta şi practic apare insomnia, stresul cronic şi boala secolului burnout-ul? Devenim brusc clienţii spitalelor, mergem la psiholog, la psihiatru iar ei ne recomandă să consumăm multe pastile. Ioana Bălănescu a trecut prin patru multinaţionale şi ne povesteşte, folosind alegorii din lumea copilăriei noastre, cum se poate totuşi trece cu bine peste aceast burnout. Evident că descoperirea propriului de ce ne va duce în viaţă pe drumul cel bun. 

O ultimă speranţă
Dar chiar dacă nu descoperim acest drum totuşi există, în orice situaţie de viaţă, o ultimă speranţă, un ultim motiv de a trăi clipe frumoase. Şi poate că cea mai în măsură să ne povestească despre măreţia aventurii noastre umane este Gabriela Tokes de la HOSPICE Casa Spernaţei. 

Arta fericirii
Oricum şi oricând, indiferent de vârstă, de ce-ul personal ne urmăreşte şi este cheia fericirii personale. Mirela Vasadi realizatoarea emisiunii „Arta fericirii”, lansată pe TVR2, ne va fi cel mai bun ghid, în calitate de moderator, în această călătorie de 3 ore la TEDxBrasov. 

Ce este computerul cuantic
Dar care sunt acele forţe tehnologice care reprezintă în egală măsură şi oportunităţi dar şi ameninţări o să aflăm de la Cătălina Curceanu. O să aflăm ce este computerul cuantic care lucrează de 100 milioane de ori mai rapid decât computerul la care lucrăm acum. O să aflăm despre cum va arăta noua generaţie şi cum noi trebuie să ne pregătim să înţelegem viitorul care ne aşteaptă chiar azi.  

Un stil de viaţă plin de viaţă şi de aventură
În călătoria noastră prin lume ghid ne va fi şi Szabolcs Ruczuj care ne va oferi un stil de viaţă plin de viaţă şi de aventură. 

Mesajul lui George Enescu
Şi tot despre culmi, dar în domeniul artei, ne va vorbi şi violonistul Bogdan Zvorişteanu care ne aduce aproape de mesajul lui George Enescu:  
„Fii dumneata însuţi. Nu trăi cu teama că vecinul îţi este superior. Dacă ai ceva de spus, spune aşa cum poţi – şi va fi bine! Dacă n-ai nimic de spus, atunci taci – nici asta nu va fi rău!”


Arhiva Linkuri

  1.    TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.1; 14 Ianuarie 2017
  2.     TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.2; 28 Ianuarie 2017 
  3.      TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.3; 11 Februarie 2017
  4.      TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.4; 25 Februarie 2017
  5. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.5; 11 Martie 2017
  6. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.6; 25 Martie 2017 
  7. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.7; 15 Aprilie 2017 
  8. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.8; 29 Aprilie 2017

 The mailing list is the cornerstone of our community! Sign up to be notified of everything TEDxBrasov, including speaker call outs, ticket sales, volunteer positions, event announcements and more. Sign up to the Mailing List   Abonare TEDxBrasov MagazineNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu