20170227

Raluca Steblea: Speaker TEDxBrasov 2017

Educaţia de astăzi ar trebui să fie mai mult despre
Şcoala de Supraviețuire
de Raluca Steblea

Imaginaţi-vă pe cineva care se îneacă în mijlocul mării, sau încearcă să supravieţuiască în apă pentru o zi. Care sunt cele mai importante lucruri pe care persoana are nevoie să le cunoască pentru a supravieţui?
De supravieţuit, într-adevăr de a fi pregătit pentru a supravieţui, înseamnă sa fii capabil sa iti controlezi temerile, sa îţi gestionezi emoțiile și să îţi pui ego-ul sub control. Pentru a fi cu adevărat pregătit pentru a supraviețui, trebuie să cultivi o stare de spirit care este mult peste aptitudinile necesare pentru a supraviețui.
Sugerez că educaţia este un puternic aliat; Susţin că educaţia corectă este cheia supraviețuirii!
Dar, în cazul în care cunoștințele sunt suficiente pentru a supraviețui, cum explicați faptul că mulți oameni, cu foarte puțină pregătire reală de supraviețuire, au reușit să supraviețuiască unele dintre scenariile de supraviețuire cele mai oribile imaginabil?
Cu siguranță, mai mult decât orice altceva, curajul combinat cu perseverență susținută, și pasiune spre obiective pe termen lung, îl va ajuta pe elev să se dezvolte în acest mediu provocator.
Prima problemă în pedagogia de astăzi este faptul că materialele educative nu sunt interesante. Elevii nu au nici o idee de ce cineva ar vrea să supraviețuiască unui scenariu în primul rând. În cazul în care materialul nu este interesant pentru student, nu va exista nici o pasiune și nici o șansă de a dezvolta curaj și curiozitate. În același timp, în cazul în care studentului nu îi pasă de material, el vor avea nici o motivație să continue după ce se vor simți un blocaj, deci nu va fi nici o perseverență.
Cea mai mare problemă este că, deși chiar și atunci când elevii reușesc, nu simt nici o recompensă. Materiale educaționale trebuie să fie mai mult despre recompense, în cazul în care elevii manifestă interes de studiu traversante.
Sistemul de învățământ de astăzi ar trebui sa se concentreaze pe predarea a cât mai multe scenarii de modul în care să rămână în viață în sălbăticie sau chiar în largul mării. 
A ştii cum să citeşti corect o hartă, să identifici toate formele de relief sau protocoale de siguranţă în cazul dezastrelor naturale, rămâne în sistemul educaţional încă subiecte fără interes momentan.
Educaţia este despre pregătirea studenților pentru viitor!
Având în vedere incertitudinile pe care viitorul le deține, cel mai bun mod de a pregăti studenții este de a le oferi instrumentele necesare pentru a se adapta și de a învăța tot ce au nevoie pentru a se dezvolta.
A preda elemente de supraviețuire în apa, de exemplu, va oferi studenților
posibilitatea de a învăța cum să învețe, oferind în același timp, de asemenea,
oportunități de a dezvolta curajul, care este atât de esențial pentru succes.
Ca rezultat al unui studiu de caz, fiecare persoană trebuie să aibă abilități de siguranță în apă şi în înotul de bază, cunoașterea modului în care să fie în siguranță atunci când sunt în, pe, sau în jurul apei. Barierele comune a participării la educația de siguranță a apei includ costuri și timp pentru a avea acces la lecții, acces la facilitățile, resurse insuficiente sau insuficienta capacitate de instruire.
Când elevii vor descoperii că pot înţelege şi rezolva un scenariu de supraviețuire, viitorii noştri studenţi pot schimba lumea, în orice mod care îi inspiră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu