20170127

TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.2; 28 Ianuarie 2017

CUPRINS
 1. VIDEO: CUM FUNCŢIONEAZĂ MINUNATUL NOSTRU UNIVERS? ,   Cătălina Curceanu  
 2. CUM SĂ MĂRIM PRODUCTIVITATEA DE 10 ORI ,   Tibi Ruczui 
 3. CUTREMURUL POATE VENI ORICÂND. EŞTI PREGĂTIT?  Echipa UTCN 
 4. AMINTINDU-NE DE STELLA YOUNG Miruna Tudor
 5. CINE ESTE MANAGERUL DE CONŢINUT DE LA TEDxBrasov?
CUM FUNCŢIONEAZĂ MINUNATUL NOSTRU UNIVERS

Mecanica cuantică este încă plină de mistere – unul mai fascinant decât altul; studiul acestora precum şi metodele dezvoltate pentru a le studia vor duce la o întelegere mai profundă a lumii ce ne înconjoară şi la dezvoltarea unor noi tehnologii care ne-ar putea îmbunătăţi viaţa.” 
Cătălina Curceanu 
Cătălina Curceanu  participă - vineri 19 mai 2017 -, în calitate de speaker, la a 3-a conferinţă anuală TEDxBrasov. Cătălina s-a născut în Braşov şi a fost şefă de promoţie în 1989 a Facultăţii de Fizică de la Măgurele din Bucureşti cu specializarea în fizica particulelor şi fizica nucleară.

Cătălina lucrează de mai bine de 20 de ani  ca şi prim-cercetător în fizica experimentală la Institutul Naţional de Fizică Nucleară (INFN), la Laboratori Nazionali di Frascati (Roma).
Conduce un grup de 20 de cercetători care efectuează experimente la acceleratorul DAFNE de la Frascati şi la laboratorul subteran de la Gran Sasso, în domeniul fizicii nucleare şi al mecanicii cuantice

Câştigătoare a mai multor premii internaţionale, printre care şi premiul 2016 Women in Physics Lecturer, Cătălina a efectuat în luna august 2016 un turneu în Australia în cadrul căruia a ţinut 30 de conferinţe în colegii, universităţi, centre de cercetare şi locuri publice (observatorul astronomic din Sydney şi Science Centres).

Cătălina Curceanu este o prezenţă constantă în mass-media şi societatea italiană ca popularizator al ştiinţei şi colaborează cu mai multe ziare şi site-uri de popularizare a ştiinţei româneşti.


CUM SĂ MĂRIM PRODUCTIVITATEA DE 10 ORI
Tibi Ruczui
Vă propun să alegem.
Ce fel de creşetere a productivităţii la locul de muncă ne dorim?

 1. o creşetre cu 10% sau 
 2. o creşetre de 10 ori?
Exemplu (studiu de caz) 
La prima ediţie TEDxBrasov, din 2015, au fost în sală 100 de spectatori. O creşetre cu 10% ar fi însemnat participarea unui număr de 110 spectatori. Câţi au fost, la acelaşi eveniment, pe mediul online? Au fost în total 10.000 de spectatori. 
Să înţelegem numerele fără să fim contabili sau avocaţi.  Suntem într-o lume a abundenţei care este viitorul. 

La primul eveniment TEDx au fost 10 speakeri. Facem media şi aflăm că fiecare speaker a vorbit pe mediul offline la 100 de persoane iar pe mediul online la 1.000 de oameni
Q.E.D.
Ca să trecem de viziunea de vizuină, de mentalitatea sărăciei, avem nevoie nu de avocaţi, politicieni şi trepăduşi.  Ei au o mare ambiţie în a demonstra şi nu de a construi.   Avem nevoie de vizionari care să gândească la o societate a abundenţei şi nu la una a sărăciei bazată pe manipulare şi conflict. Avem nevoie să sprijinim oamenii de caracter care cresc productivitatea de 10 ori. Şi asta încercăm să facem la TEDxBrasov. Să aducem în faţa voastră, pe 19 mai a.c., la a 3-a conferinţă anuală TEDxBrasov, oameni care au sărit gardul raiului birocratic întrebându-se: DE CE NU? 

Şi în cele din urmă, aşa cum îmi spunea Simona Ciuraru, managerul de proiect de la evenimentul TEDxBrasov din 19 mai a.c., sunt două categorii de oameni:
 1. Unii întreabă DE CE? 
 2. Alţii  întreabă  DE CE NU?
CUTREMURUL POATE VENI ORICÂND. EŞTI PREGĂTIT?
Echipa UTCN,
participantă la Seismic Design Competition
Tu cum crezi că te-ai descurca dacă ai fi prins de un cutremur? 
Crezi că eşti gata să îi faci faţă? Din punct de vedere psihologic, cu cât ne îndepărtăm mai tare de un eveniment major, deşi şansele ca aceasta să se repete cresc, atenţia noastră devine din ce în ce mai puţin orientată înspre el.
Totuşi, cutremurele reprezintă un fenomen sigur care în condiţii necontrolate poate fi extrem de devastator. 
Teama de cutremure este un fenomen experimentat, în mod curent, de către cei  care le-au simţit cel puţin o dată, dar poate să apară la oricine, după cum este sugerată succint în pelicula lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, producţie apărută pentru prima dată în 2016 şi care demonstrează actualitatea subiectului. 
Şi atunci avem vreo şansă de a sta în faţa lui
Da, cu pregătire corespunzătoare şi o educaţie axată pe comportamentul adecvat înainte, în timpul şi după cutremur putem să minimizăm efectele acestuia. 
Soluţiile propuse de noi au în vedere tocmai aceste trei momente importante. 
Astfel, discursul nostru urmăreşte să răspundă la întrebările 
 1. Cum putem sta liniştiţi, ştiind că suntem pregătiţi şi putem face faţă unui cutremur
 2. Care este cea mai bună decizie şi cel mai bun loc în care mă pot adăposti în timpul cutremurului
 3. Ce pot să fac imediat după, cum pot să mă asigur că atât eu cât şi cei din jurul meu ne aflăm în siguranţă?
Noi suntem pregătiţi. Vrem să fiţi şi voi.


AMINTINDU-NE DE STELLA YOUNG
Miruna Tudor
Dacă urmăreşti mai multe discursuri TED vei ajunge la concluzia că majoritatea speakerilor s-au confruntat în viaţă cu probleme pe care le-au depăşit şi păşesc în lumina reflectoarelor pentru a fi o sursă de inspiraţie pentru auditoriu. Discursurile lor conţin nu rar întrebarea ,, Dacă eu am reuşit , câte puteţi face voi ? “ . 

Stella Young nu avea nimic din toate acestea. Ea nu plănuia să fie sursa nimănui de inspiraţie. 
Prin discursul pe care l-a ţinut în cadrul conferinţei TEDxSidney în aprilie 2014, ea urmărea să schimbe stereotipurile cu care s-a luptat toată viaţa ca persoană în scaun cu rotile. 
Stella a descris cum, în timp ce preda unei clase de elevi, un băieţel a ridicat mâna şi a întrebat-o când îşi începe discursul inspiraţional. Atunci a realizat că persoanele cu dizabilităţi sunt folosite ca sursă de inspiraţie pentru persoanele fără dizabilităţi. 
Iar ei i se părea anormal. Poate am văzut acele poze cu o fetiţă fără mâini pictând cu gura , sau un băieţel cu proteze în loc de picioare alergând. Dar Stella susţinea că aceste poze nu ar trebui folosite ca inspiraţie pentru ceilalţi. 
Aceşti copii doar îşi folosesc corpul la cea mai bună capacitate, ceea ce nu este deloc excepţional. Este normal. 
Desfiinţând citatul ,, Singura dizabilitate pe care o ai este o atitudine negativă “, Stella susţine că doreşte să trăiască într-o lume în care un copil nu este mirat când are o profesoară în scaun cu rotile, iar persoanele cu dizabilităţi nu sunt văzute doar ca o sursă de inspiraţe pentru cele fără dizabilităţi, ci ca persoane ,, normale” , capabile să lucreze şi să exceleze fără mila celor din jur. 
Stella Young a murit în data de 6 decembrie 2014. Avea 32 de ani. Nu şi-a dorit să fie sursa nimănui de inspiraţie.
  Sursa TEDBlog
CINE ESTE MANAGERUL DE CONŢINUT DE LA TEDxBrasov?
Arta şi ştiinţa de a realiza o punte de legătură, 
un NOD (KNOT) de comunicare
între speaker şi fanii TED
este asigurată de Titiana Şilimon Morariu 
colega noastră din Londra. 
Arhiva 
Linkuri

 1. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.1; 14 Ianuarie 2017


Publicăm ideile tale pe mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu