20170111

TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.1; 14 Ianuarie 2017

  1. ÎN VIZITĂ LA HOSPICE CASA SPERANŢEI BRAŞOV,  Tibi Ruczui
  2. CUM POŢI SĂ URCI MUNŢI ŞI POŢI CHIAR SĂ MUŢI MUNŢI,  Simona Ciuraru 
  3. TOŢI ARTIŞTII AU CEVA DE SPUS,  Miruna Tudor 
  4. CUM M-AM PREGĂTIT PENTRU PRIMUL MEU DISCURS TEDx,  Cătălin Ionaşcu

 ÎN VIZITĂ LA HOSPICE CASA SPERANŢEI BRAŞOV

Tibi Ruczui
Este un citat frumos de Carl Gustav Jung care spunea că motivul pentru care este aşa multă răutate în lume e că oamenii nu pot sa-şi împărtăşească povestea lor…..
Una din cauze pare să fie lipsa de timp.
Dar să vedem cum arată luminiţa de la capătul tunelului fără de timp.

Când există timp se nasc miracole.
Eram în vizită, ieri, la HOSPICE Casa Speranţei cu Simona Ciuraru, şi acolo Gabriela Tokes, coodonatarea departamentului de fundraising, ne arăta cum copiii au un fel de copac al vieţii unde-şi pot pune în nişte buzunăraşe, pe nişte crenguţe, ideile lor care mai apoi sunt împărtăşite în camera secretelor cu o persoană de mare încredere ….

I-am spus atunci la Gabriela că şi noi urmează ca de mâine, 14 Ianuarie 2017, să avem tot aşa un fel de copac numit “TEDxBrasov Magazine”. Aici oamenii îşi pot face publice ideile dar numai după ce au trecut, tot aşa, prin camera secretelor……. (Şi deja speakerii care au trecut prin TEDxBrasov ştiu foarte bine că avem o cameră secretă)
Şi acolo au loc marile decizii.

“Aflăm lucruri tulburătore, înălţătoare de la copii” ne spunea Gabriela. 

Sunt ferm convins, i-am răspus. Acelaşi lucru se înâmplă şi la TED.

Şi Gabriela ne-a arătat realizările copiilor dar şi realizările celor mari. O lume fascinantă….chiar este acolo la HOSPICE Casă a Speranţei.
Şi vă rog să nu uitaţi că şi la  TEDx există Speranţă, există posibilitatea să ne scrii ideea ta, povestea ta la “TEDxBrasov Magazine” şi apoi să ne prezinţi realizările tale pe scena TEDxBrasov.

CUM POŢI SĂ URCI MUNŢI ŞI  CHIAR POŢI SĂ MUŢI MUNŢI  
Simona Ciuraru
Limbajul ne permite să folosim: "să visezi cu ochii deschişi", dar de regulă are o conotaţie negativă, nu e neapărat bine să fii visător. 

Ce face Szablocs Ruczuj este tocmai acest lucru  ne invită şi ne lasă să visăm alături de el.

Transilvania a câştigat locul 1 în topul destinaţiilor, conform specialiştilor de la Lonely Planet, dar noi ştim deja ce ţară frumoasă avem. Ce mi-a plăcut la Szablocs a fost că mai întâi a cercetat dacă e aşa. 

Având dovada, ne împărtăşeşte experienţa lui atât de simplu şi atât de calm, încât aproape te face să crezi că şi tu poţi să faci orice. Poţi să urci munţi, poţi chiar să muţi munţi. 

Filmul lui despre Transilvania te inspiră să ieşi din zona ta de confort, te invită să explorezi şi îţi dă incredere că poţi să faci tot ce ţiai propus. Te invită să visezi cu ochii deschişi.

Abia aştept să văd cum ne inspiră la TEDxBrasov.
Doza ta de inspiraţie poate fi aici.

TOŢI ARTIŞTII AU CEVA DE SPUS       
Miruna Tudor
Alexandre Farto îşi petrece timpul făcând opere de artă pe clădirile din Lisabona şi Londra- portrete ale persoanelor ce oglindesc contemporanul, dizolvându-se în pete şi linii. 

Între timp, Shai Dahan realizează lucrări pe clădirile din Suedia. Picturile sale prezintă culori puternice, temele alese fiind inspirate din istoria şi cultura suedeză. 

Crescut în Noua Zeelandă, Peap Tarr pictează clădiri din capitala Cambodgiei. Operele sale îmbină, pentru a se conecta cu moştenirea sa, geografia şi cultura Marii Zeelande cu cele cambodgiene. 

Toţi artiştii au ceva de spus. Numai unul dintre lucrurile pe care le au aceştia trei în comun este faptul că toţi au păşit pe scenele TEDx, împartăşind astfel cu comunităţiile lor povestea şi arta lor.
,,Arta este felul în care ne exprimăm fără a trebui să vorbim.” a spus Shai Dahan. ,,Am aflat că pot să comunic cu oamenii prin artă...
Frumuseţea acesteia este că se face inţeleasă oricând, de către oricine.” 

Nu puţini sunt artiştii de stradă ce au urcat pe o scenă TEDx, iar pentru a aduce munca acestora laolaltă, TEDx a creat o expoziţie a lucrărilor acestora în mod virtual, prin intermediul Institutului Cultural Google. 
Este un fel de muzeu virtual prin intermediul cărora artişti de stradă din toată lumea sunt aduşi împreună. Poţi accesa linkul aici pentru a vedea lucrările acestora.           
                                                                                                           Sursa: BlogTED

CUM M-AM PREGĂTIT PENTRU PRIMUL MEU DISCURS TEDx 

Cătălin Ionaşcu
Un discurs TEDx nu poate să fie o poveste de succes sau o prezentare a unei afaceri sau organizații. Un discurs în care speaker-ul vorbește despre el se îndepărtează de conceptul de bază TED - „Ideas Worth Spreading” și ar plictisi audiența.

Un discurs TED sau TEDx pornește de la o tematică dată. De exemplu, anul acesta, tema ediției de la Brașov este: „Why Not?”.
Pornind de la această temă, am căutat un subiect pe care să îl stăpânesc foarte bine și care să fie interesant și util pentru audiență.
Iată pașii urmați:

#1 Ideea de bază
Procesul meu de gândire a fost să îmi adresez aceste 4 întrebări: 
  1. Cu ce mă ocup?  
  2. Ce m-a ajutat pe mine să fac asta?  
  3. Cum pot prezenta această idee? 
  4. Cum se leagă ideea mea de tematica „Why Not?”?
Pornind de la ocupația mea, am ales un subiect în care am experiență m-am gândit cum să îl prezint ca să fie relevant pentru audiență.
#2 De ce e interesantă
Sunt convins că, din sală, fiecare participant face parte din cel puțin o comunitate, online sau offline. În ziua de astăzi, nimeni nu vrea să fie exclus.
#3 Beneficii aduse
Participanții vor conștientiza importanța unei comunități și vor afla din prezentarea mea cum să își creeze propriile comunități și să atragă membri.
#4 Structura discursului
Având aceste idei în minte, mi-am scris structura prezentării.
Pentru realizarea ei, m-a ajutat cel mai mult cartea lui Chris Anderson, Directorul TED: Ghidul oficial TED pentru vorbit în public, pe care o recomand oricui dorește să învețe să își prezinte ideile.

Pentru mai multe detalii despre ce am învățat din cartea lui Chris Anderson, citește articolul meu complet despre ghidul oficial TED pentru vorbit în public.

TEDxBrasov Magazine vă pune la dispoziţie, 
prin Email, o  Scrisoare de înştiinţare 
(newsletter)
organizatorul evenimentelor aflate sub licenţa TED, 
va anunţa numărul de abonamente "early bird" (30, 50, 100, 200 sau 300) puse la dispoziţie 
doar celor care şi-au făcut pre-înregistrarea aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu