20190127

TED te încurajează să spui o poveste

Da. La urma urmei cei de la TED fac ceva inedit: te încurajează să spui o poveste. 

Singura lor cerință este ca povestea să conțină un element magic, pe care încă nimeni nu l-a auzit. 

Și da! oricare  invenție poate avea exact acel element magic de care fiecare copil, din fiecare adult, are mare nevoie să audă. 

De exemplu Răzvan Basarabeanu cel care a inventat roata pentru mașina electrică ne-a povestit la TEDxBrasov ce trebuie să facem dacă mașina ta electrică rămâne în pana prostului. Adică ce faci atunci când nu mai ai curent în baterii. 
Ce faci? Iei mașina la șuturi, adică lovești cu sete și cu bocancii cauciucurile mașinii iar astfel ca prim magie bateria începe să se încarce cu energia din …bocancii tăi. 

Deci nimic nu se pierde ci totul se transformă. 


Tot așa, un tip la TEDxGateway, Stan Lee cel care a creat o mulțime de supereroi gen Iron Man, Spider-Man, X-Men povestește (în filmul de mai jos) cum și de ce inventează el povești. 

Ne povestește apoi, cu mult entuziasm, cum acei oameni cu superputeri sunt și ei oameni și au și ei probleme de viață. Adică dacă ești supererou, cu superputeri, în final ești și tu un om, nu?!

Și ascultând această poveste spusă Stan Lee, te contaminezi și simți cum ți se aprind beculețele, simți cum gândurile tale nu mai sunt cenzurate. 

Și este un moment fabulous să poți să explici unor prieteni apropiați cum copiii din generația Alpha pot avea printr-un efect special, prin efectul de piramidă, superputeri și cum ei pot să fie supereroi și să salveze la propriu planeta. 

Deci ce am făcut? Am îmbrăcat un concept, poate un pic cam abstract, și am exlicat, prin poveste, prietenilor mei, cum  putem să creștem, să ”educăm” supereroi, cu superputeri. 

Și mai este aici o idee apropo de discursul lui Stan Lee (cu origini românești). 


Să încurajăm imaginația copiilor prin a le spune povești, și în egală măsură să-i încurajăm ca ei să ne spună povești cu talc. 

Universul vrăjitorilor, fie ei fictivi ca și Harry Potter sau tehnologici ca și Răzvan Basarabeanu, este unul plin de magie.

Să ieșim din sfera rațională și să cultivăm magia, inteligența, loialitatea, curajul!



(un art. de Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)