20170311

TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.5; 11 Martie 2017

CUPRINS
 1. TIME FOR YODELING IN TRANYLVANIA  Ilinca Băcilă
 2. CÂND TED ESTE VÂRFUL TĂU DE LANCE Tibi Ruczui 
 3. PLANETE VIEŢUITE LA 40 ANI-LUMINĂ FAŢĂ DE NOI? Cătălina Curceanu  
 4. ODE TO THE BRAIN!    Symphony of Science
 5. VEDETE LANSATE LA EUROVISION. CINE URMEZĂ? ILINCA? 
 6. BOGDAN ZVORISTEANU, SPEAKER TEDxBrasov 2017
 7. CELE 7 SECRETE PE CARE TREBUIE SĂ LE ŞTII PENTRU A ÎNVĂŢA  O LIMBĂ NOUĂ Miruna Tudor   
 1. TIME FOR YODELING IN TRANSYLVANIA
 Send any tips to our team by clicking here
and send your friends and family to this link to subscribe to TEDxBrasov Magazine.  


2. CÂND TED ESTE VÂRFUL TĂU DE LANCE
de Tibi Ruczui  
1. De ce la maturitate, copiii-minune ajung, de regulă, experţi în domeniile lor şi lideri în organizaţiile lor?
2. Şi de ce numai o cotă infimă dintre copiii supradotaţi ajung, în cele din urmă, creatori revoluţionari la vârsta adultă?
Să vedem ce se întâmplă în realitate.  Când un copil este creativ el vine evident cu soluţii la tot felul de probleme. Aceste soluţii sunt  radical noi, neaşteptate nici de profesori dar nici de elevi.  
Studiile arată că, din păcate, elevii nonconformişti nu sunt pe placul profesorilor. În consecinţă, în timp, elevii creativi se “conformeză”, se “modelează” dupa sistemul şcolar sau extraşcolar şi devin, după expresia autorului Bill Deresiewicz (v. pg. 26, ORIGINALII, de ADAM GRANT), "cele mai desăvârşite oi din lume". 
Şi totuşi chiar şi în cazul copiilor-minune este nevoie de un efort mare şi dureros pentru ca ideile originale să devină vizibile. 
În acest proces de tranziţe spre normalitate TED ne poate ajuta ca ideile noastre să fie cunoscute şi cine ştie poate chiar să fie acceptate de către persoana potrivită să ne ajute.  
Dar TED nu este o soluţie gen vârf de lance decât doar în cazul oamenilor care chiar sunt originali. Aceia care urmăresc doar succesul nu sunt, din păcate, şi cei mai creativi. Ei penduleză între dorinţa de reuşită şi teama de eşec şi sunt practic victime ale sistemului educaţional care i-a formatat în mod greşit. 
Soluţia? 
Dacă unicul tău ţel este originalitatea atunci treci şi faci treabă imediat deoarece puţin îţi pasă ce spune unul şi altul. Tu ştii ca ideea ta e unică şi că va învinge orice obstacol întâlnit în cale.

3. PLANETE VIEŢUITE LA 40 ANI-LUMINĂ FAŢĂ DE NOI?
Cătălina Curceanu
Descoperirea recentă a unui sistem planetar situat la o distanţă de circa 40 de ani-lumină faţă de noi şi care conţine şapte planete a generat mult entuziasm. Trappist-1 este un sistem planetar în miniatură. Descoperirea exoplanetelor (planete situate în afara sistemului solar) nu mai este o „minunăţie”. Până în prezent au fost descoperite cu ajutorul telescoapelor şi catalogate mii de astfel de planete. Totuşi, recenta descoperire anunţată cu mare fast de către NASA a generat entuziasm.

Trappist-1 este deci un sistem planetar cu şapte planete, denumite b,c,d,e,f,g,h, în ordine pornind de la stea.

Trappist-1 este o stea foarte diferită faţă de Soare, întrucât, având o masă de circa 10 ori mai mică, este o pitică roşie. Temperatura la suprafaţa stelei este de „doar” 2400 grade (mai puţin de jumătate din temperatura superficială a
Soarelui). Descoperirea planetelor se bazează pe variaţii ale luminii stelei măsurate de către telescoape; este de precizat deci că nu au fost văzute în mod direct aceste planete!

Cea mai interesantă descoperire, cea care a generat mult interes, este faptul că trei dintre planetele descoperite ar putea avea apă sub formă lichidă. Temperatura pe aceste planete ar permite existenţa apei. Aceste rezultate sunt obţinute în urma simulărilor pe calculator ale posibilelor condiţii climatice pe aceste planete.

Dacă ar exista totuşi apă pe planetele nou descoperite, aceasta ar putea permite existenţa vieţii, cel puţin sub o formă asemănătoare celei de pe Terra.

O călătorie la faţa locului nu este posibilă. 40 de ani-lumină reprezintă o distanţă uriaşă. În viitor însă poate o călătorie de acest gen nu va fi imposibilă, cu tehnologii noi. Pentru cei care nu au văzut încă filmul Passengers, vi-l recomand, întrucât pune problema acestor călătorii interstelare nu doar din punct de vedere tehnologic, ci şi cel al „sufletului”, al condiţiei umane.


4. ODE TO THE BRAIN

 Send any tips to our team by clicking here
and send your friends and family to this link to subscribe to TEDxBrasov Magazine.

5. VEDETE LANSATE LA EUROVISION. CINE URMEAZĂ? ILINCA?
 1. Prima ediţie Eurovision s-a ţinut în oraşul Lugano din Elveţia, pe 24 mai 1956.
 2. Conceptul  Eurovision s-a bazat pe Festivalul de Muzică de la Sanremo, din Italia.
 3. Eligibilitatea de participare nu este determinată de apartenenţa la continental european sau la Uniunea Europeană.
 4. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii: ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).
6. BOGDAN ZVORISTEANU, SPEAKER TEDxBrasov 2017
Bogdan Zvoristeanu
(portret realizat de MONES, de la
Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch" Brasov
)
Bogdan Zvoristeanu began his violin studies with his father and at the Music Academy of Bucharest with Professor Stefan Gheorhiu. He received a scholarship to the International Menuhin Music Academy in Gstaad / Switzerland, where he deepened his studies with Maestro Alberto Lysy. Bogdan Zvoristeanu won several competitions such as “Tibor Varga” in Sion, “George Enescu” in Bucharest, “Leopold Mozart” in Augsburg, “Concours International de Genève” and others. He has been invited as a soloist and chamber musician at numerous festivals in Japan, China, Korea, Canada, South America and throughout Europe. Some of his performances were recorded live and broadcast by radio stations.
Since 2002, Bogdan Zvoristeanu is the prime-concertmaster of the Orchestre de la Suisse Romande in Geneva. In 2008 he played the Integral of JS Bach for solo violin for the 30th anniversary of IMMA under Dinemec Classics.
Bogdan Zvoristeanu plays on a violin by Nicolaus Gagliano from 1761, Tharice Foundation.Bogdan Zvoristeanu began his violin studies with his father and at the Music Academy of Bucharest with Professor Stefan Gheorhiu. He received a scholarship to the International Menuhin Music Academy in Gstaad / Switzerland, where he deepened his studies with Maestro Alberto Lysy. Bogdan Zvoristeanu won several competitions such as “Tibor Varga” in Sion, “George Enescu” in Bucharest, “Leopold Mozart” in Augsburg, “Concours International de Genève” and others. He has been invited as a soloist and chamber musician at numerous festivals in Japan, China, Korea, Canada, South America and throughout Europe. Some of his performances were recorded live and broadcast by radio stations.
Since 2002, Bogdan Zvoristeanu is the prime-concertmaster of the Orchestre de la Suisse Romande in Geneva. In 2008 he played the Integral of JS Bach for solo violin for the 30th anniversary of IMMA under Dinemec Classics. 
CELE 7 SECRETE PE CARE TREBUIE SĂ ŞTII PENTRU A ÎNVĂŢA  O LIMBĂ NOUĂ
Miruna Tudor
                Da, este advărat, copiii învaţă o limbă nouă mult mai uşor decât adulţii. Asta nu însemnă, totuşi, că cei din urmă trebuie să renunţe la a încerca. Mai mulţi traducători TED au fost întrebaţi care sunt metodele pe care le folosesc pentru a stăpâni limbi diverse extrem de bine. Astfel, 7 principii de bază au ieşit la iveală:
1.       Fii realist. Alege-ţi un obiectiv care poate fi atins pentru ca să nu te simţi depăşit de situaţie. Nu ţi-aş recomanda să ai ca ţel să înveţi o limbă complet nouă în câteva zile sau săptămâni. Translatoarea germană Judith Matz sugerează: ,, Alege 50 de cuvinte dintr-o limbă şi începe să le foloseşti cât de des poţi  – apoi te poţi apuca să înveţi gramatică.”
2.       Transformă învăţarea unei limbi într-un stil nou de viaţă. Elisabeth Buffard, care are în spate 27 de ani de predare a limbii engleze, mereu a considerat consecvenţa ca fiind elementul ce face diferenţa dintre elevii ei cei mai buni şi restul. Adoptă, deci, un obicei în învăţarea limbii ,pe care să îl poţi urma chiar şi atunci când eşti bolnav, obosit sau îndrăgostit nebuneşte.
3.       Utilizează cât mai multe cunoştinţe din limba respectivă în contexte uzuale. Cu cât inviţi o limbă străină mai mult în viaţa ta, cu atât mai importantă şi utilă o va considera creierul tău. ,, Foloseşte orice ocazie ca să te expui noii limbi pe care vrei să o înveţi.“ spune rusoaica Olga Dmitrochenkova. Poţi citi cărţi pentru copii , urmări discursuri TED şi TEDx cu subtitrări şi poţi încerca să îi povesteşti unui prieten imaginar diferite întâmplări în limba respectivă.
4.        Lasă tehnologia să te ajute. Dmitrochenkova are o idee grozavă ,, Un lucru năstruşnic ca resetarea limbii pe telefon te poate ajuta să înveţi cuvinte noi imediat. Te poţi ajuta şi de alte oportunităţi găsite online de a învăţa o limbă, cum ar fi Duolinguo.
5.       Gândeşte-te la învăţarea unei noi limbi ca la o şansă spre noi experienţe. Aceasta este una dintre tehnicile folosite mai mulţi traducători. Anna Minoli, spre exemplu, a învăţat engleză uitându-se la variantele nedublate ale filmelor sale preferate, iar Ivan Stamenković, a descoperit dintr-o dată, în clasa a 5-a, că ştie să vorbească engleză după ani în care se uitase la Cartoon Network fără subtitrări. Astfel că, data viitoare când cauţi o reţetă de prăjitură vegană de morcov, caut-o în limba pe care încerci s-o înveţi.
6.       Fă-ţi prieteni noi. Interacţiunea în noua limbă este cheia- te va ajuta să îţi exprimi intuitiv gândurile în loc să traduci ceea ce vrei să spui din limba ta natală în cea nouă. Totodată, profită de orice ocazie ai să cunoşti persoane care vorbesc respectiva limbă nativ.
7.       Nu-ţi fie frică să faci greşeli. Una dintre cele mai comune bariere în învăţarea unei limbi noi este frica de a face greşeli. Dar un lucru este sigurorice vorbitor nativ de orice naţionalitate va fi încântat să vadă un străin vorbindu-i limba. Chiar mai mult, te va ajuta să vorbeşti când eziţi şi te va aprecia pentru efort. Încă un lucru important:ai răbdare. Cu cât mai mult vorbeşti, cu atât mai aproape vei ajunge de felul fluent de vorbire al unui nativ.

 Send any tips to our team by clicking here
and send your friends and family to this link to subscribe to TEDxBrasov Magazine.

Arhiva Linkuri

 1. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.1; 14 Ianuarie 2017
 2. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.2; 28 Ianuarie 2017 
 3.  TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.3; 11 Februarie 2017
 4. TEDxBrasov Magazine, an.1; nr.4; 25 Februarie 2017


Abonare TEDxBrasov Magazine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu